Algemene feiten, statistieken en trends over thuisonderwijs

Thuisonderwijs – dat wil zeggen, door ouders geleid thuisonderwijs; thuisonderwijs – is een eeuwenoude traditionele onderwijspraktijk die tien jaar geleden hypermodern en “alternatief” leek, maar nu grenst aan “mainstream” in de Verenigde Staten. Het is misschien wel de snelst groeiende vorm van onderwijs in de Verenigde Staten. Thuisonderwijs is ook in veel andere landen over de hele wereld gegroeid: bijvoorbeeld Australië, Canada, Frankrijk, Hongarije, Japan, Kenia, Rusland, Mexico, Zuid-Korea, Thailand en het Verenigd Koninkrijk (vertaling van artikel door Brian D. Ray, Ph.D).

Er waren ongeveer 3,7 miljoen homeschool-studenten in 2020-2021 in de klassen K-12 in de Verenigde Staten (ongeveer 6% tot 7% ​​van de schoolgaande kinderen). In het voorjaar van 2019 waren er ongeveer 2,5 miljoen thuisschoolleerlingen (of 3% tot 4% van de schoolgaande kinderen) [noot 1]. De thuisschoolpopulatie groeide de afgelopen jaren met naar schatting 2% tot 8% per jaar, maar groeide drastisch van 2019-2020 tot 2020-2021.

In Nederland waren dat er in 2021 ongeveer 16.000, maar ik schat dat dat er nu meer zijn door de corona situatie:

Schooljaar Vrijstelling Art. 5 sub a Vrijstelling Art. 5 sub b Vrijstelling Art. 5 sub c
2013-2014 4444 575 7933
2014-2015 5077 619 8215
2015-2016 5537 705 8376
2016-2017 5736 813 8928
2017-2018 5576 931 8850
2018-2019 6022 1097 8830
2019-2020 6361 1280 8199
2020-2021 7083 1556 7916

Een demografisch grote verscheidenheid aan mensen die thuisonderwijs geven – dit zijn atheïsten, christenen en mormonen; conservatieven, libertariërs en liberalen; gezinnen met een laag, gemiddeld en hoog inkomen; zwart, Spaans en wit; ouders met Ph.D.s, GEDs, en geen middelbare school diploma’s. Een landelijke studie toont aan in de USA dat 41% van de homeschool-studenten zwart, Aziatisch, Spaans en anderen zijn (d.w.z. niet blank/niet-Spaans) (U.S. Department of Education, 2019).

Belastingbetalers geven jaarlijks in de USA gemiddeld $ 15.240 per leerling uit aan openbare scholen, plus kapitaaluitgaven (National Education Association, 2021). De ongeveer 3,7 miljoen homeschool-studenten van 2020-21 vertegenwoordigden een besparing van meer dan $ 56 miljard voor belastingbetalers. Dit is 56 miljard dollar die Amerikaanse belastingbetalers niet hoefden uit te geven.

Belastingbetalers geven niets uit aan de overgrote meerderheid van de homeschool-studenten, terwijl homeschool-gezinnen jaarlijks gemiddeld $ 600 per student besteden aan hun opleiding. Gezinnen die thuisonderwijs volgen, zijn niet afhankelijk van openbare, door de belastingen gefinancierde middelen voor het onderwijs van hun kinderen.
Thuisonderwijs groeit snel in populariteit onder minderheden. Ongeveer 41% van de gezinnen die thuisonderwijs geven, is niet-wit/niet-Spaans (d.w.z. niet blank/Anglo).

Naar schatting hadden meer dan 9 miljoen Amerikanen in februari 2020 homeschooling gehad.

Redenen voor thuisonderwijs

De meeste ouders en jongeren besluiten om meer dan één reden thuisonderwijs te geven. De meest voorkomende redenen voor thuisonderwijs zijn de volgende:

 • Het curriculum en de leeromgeving voor elk kind aanpassen of individualiseren
 • Meer academisch presteren dan op scholen
 • Andere pedagogische benaderingen gebruiken dan gebruikelijk in institutionele scholen
 • De familierelaties tussen kinderen en ouders en tussen broers en zussen te verbeteren
 • Zorgen voor begeleide en beredeneerde sociale interacties met jeugdige leeftijdsgenoten en volwassenen
 • Zorgen voor een veiligere omgeving voor kinderen en jongeren, vanwege fysiek geweld, drugs en alcohol psychologisch misbruik, racisme en ongepaste en ongezonde seksualiteit in verband met institutionele scholen
 • En als een alternatieve onderwijsaanpak wanneer openbare of particuliere institutionele scholen zijn gesloten vanwege acute gezondheidssituaties zoals gerelateerd aan ziekte (bijv. Covid-19, Coronavirus)
 • Kinderen uit minderheden beschermen tegen racisme op openbare scholen of lagere verwachtingen van gekleurde kinderen (bijv. zwart) (bijv. Fields-Smith, 2020; Mazama & Lundy, 2012)
 • Kinderen en jongeren een bepaalde reeks waarden, overtuigingen en wereldbeeld onderwijzen en meegeven

Academische prestaties

 • Thuisopgeleiden scoren doorgaans 15 tot 30 percentielpunten boven openbare scholieren op gestandaardiseerde academische prestatietests. (Het gemiddelde van de openbare school is het 50e percentiel; scores variëren van 1 tot 99.) Een onderzoek uit 2015 wees uit dat zwarte thuisschoolstudenten 23 tot 42 percentielpunten scoorden boven zwarte openbare schoolstudenten (Ray, 2015).
 • 78% van de peer-reviewed onderzoeken naar academische prestaties laten zien dat thuisschoolleerlingen statistisch significant beter presteren dan die op institutionele scholen (Ray, 2017).
 • Thuisonderwijsstudenten scoren bovengemiddeld op prestatietests, ongeacht het formele opleidingsniveau van hun ouders of het gezinsinkomen van hun gezin.
 • Of thuisonderwijsouders ooit gecertificeerde leraren zijn geweest, heeft niets te maken met de academische prestaties van hun kinderen.
 • De mate van staatscontrole en regulering van thuisonderwijs is niet gerelateerd aan academische prestaties.
 • Thuisopgeleide studenten scoren doorgaans bovengemiddeld op de SAT- en ACT-tests die hogescholen overwegen voor toelating.
 • Thuisonderwijsstudenten worden steeds vaker actief geworven door hogescholen.

Sociale, emotionele en psychologische ontwikkeling

 • Onderzoeksfeiten over thuisonderwijs tonen aan dat thuisopgeleiden het goed doen, meestal bovengemiddeld, op het gebied van sociale, emotionele en psychologische ontwikkeling. Onderzoeksmaatregelen omvatten interactie met leeftijdsgenoten, zelfconcept, leiderschapsvaardigheden, gezinscohesie, deelname aan dienstverlening aan de gemeenschap en zelfrespect.
 • 87% van de peer-reviewed onderzoeken naar sociale, emotionele en psychologische ontwikkeling laten zien dat thuisschoolleerlingen statistisch significant beter presteren dan die op conventionele scholen (Ray, 2017).
 • Thuisschoolleerlingen zijn regelmatig betrokken bij sociale en educatieve activiteiten buitenshuis en met andere mensen dan hun kerngezinsleden. Ze zijn vaak betrokken bij activiteiten zoals excursies, scouting, 4-H, politieke acties, kerkbediening, sportteams en vrijwilligerswerk in de gemeenschap.
 • Volwassenen die thuisonderwijs hebben genoten, zijn politiek toleranter dan de openbare geschoolden in het beperkte onderzoek dat tot nu toe is gedaan.

Genderverschillen bij kinderen en jongeren geregeld?

 • Een onderzoeker stelt vast dat thuisonderwijs jonge mensen een ongewone kans geeft om vragen te stellen als: “Wie ben ik?” en “Wat wil ik echt?”, en door het proces van het stellen en geleidelijk beantwoorden van de vragen ontwikkelen thuisopgeleide meisjes de sterke punten en de weerstandsvermogens die hen een ongewoon sterk zelfgevoel geven.
 • Sommigen denken dat de energieke aard van jongens en de neiging tot fysieke expressie gemakkelijker kunnen worden opgevangen in thuisonderwijs. Velen zijn bezorgd dat een zeer onevenredig groot aantal leerlingen in het speciaal onderwijs jongens zijn en dat jongens 2,5 keer zoveel kans hebben als meisjes op openbare scholen om de diagnose ADHD te krijgen.

Succes in de echte wereld van volwassenheid

De onderzoeksbasis onder volwassenen die thuisonderwijs volgden, groeit; tot nu toe geeft het aan dat:

 • 69% van de collegiaal getoetste onderzoeken naar succes tot in de volwassenheid (inclusief universiteit) laat zien dat volwassenen die thuis zijn opgeleid slagen en statistisch significant beter presteren dan degenen die naar institutionele scholen gaan (Ray, 2017).
 • Ze nemen vaker deel aan de lokale gemeenschapsdienst dan de algemene bevolking (bijv. Seiver & Pope, 2022),
 • Deze volwassenen stemmen en wonen vaker openbare vergaderingen bij dan de algemene bevolking
 • Ze gaan naar en slagen op de universiteit in een gelijk of hoger tempo dan de algemene bevolking
 • Op volwassen leeftijd internaliseren ze de waarden en overtuigingen van hun ouders in een hoog tempo

Algemene interpretatie en conclusie over het slagen en falen van thuisonderwijs

Het is mogelijk dat thuisonderwijs de bovengenoemde positieve eigenschappen veroorzaakt. De onderzoeksontwerpen tot nu toe “bewijzen” echter niet onomstotelijk dat thuisonderwijs deze dingen veroorzaakt. Tegelijkertijd is er geen empirisch bewijs dat thuisonderwijs negatieve dingen veroorzaakt in vergelijking met institutioneel onderwijs. Toekomstig onderzoek kan de vraag naar causaliteit beter beantwoorden.

Opmerkingen:
1. Voor meer details, zie Hoeveel thuisschoolleerlingen zijn er in de Verenigde Staten? De schatting van maart 2021 is gebaseerd op gegevens van deelstaatregeringen (bijv. Delaware, Florida, Minnesota, Nebraska, North Carolina en Virginia), het U.S. Census Bureau (2021) en het Amerikaanse ministerie van Onderwijs (2019). Zie McDonald (2020). De schatting voor het voorjaar van 2019 was gebaseerd op een schatting van ongeveer 2,5% groei per jaar op basis van schattingen van 2 miljoen thuisopgeleide kinderen in het voorjaar van 2010 en 2,3 miljoen in het voorjaar van 2016 in de Verenigde Staten (Ray, 2011). De schatting van 2,3 miljoen in 2016 werd berekend door Brian D. Ray, de auteur van deze factsheet, op 7 april 2016. Hij baseerde zich op openbaar beschikbare onderzoeksresultaten.

Door Brian D. Ray, Ph.D. Link artikel  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *