koorts paracetamol thermometer

Gebruik je paracetamol bij koorts of kan het anders?

Koorts wordt gedefinieerd als een reactie van het lichaam op het binnendringen van velerlei soorten ziektekiemen, gepaard gaande met een verhoging van de lichaamstemperatuur tot boven 38 graden celsius (Elsevier, medische Winkler Prins). Bilz Nieuwe natuurgeneeswijze omschrijft koorts als een algemene opwinding in het levensproces, verbonden met een abnormale versnelling van bepaalde werkingen van het organisme.

In gezonde toestand houdt het lichaam een temperatuur van ongeveer 37 graden Celsius  in stand met behulp van zijn warmte regulerend vermogen. De warmte wordt gereguleerd door het uitscheiden van transpiratie via de huid waardoor we ons van overtollige warmte ontdoen en door klappertanden of rillen waardoor  we onze temperatuur proberen te verhogen.

Regulerend vermogen

Koorts is een crisis in dit warmte regulerend vermogen en die kan door de meest uiteenlopende oorzaken ontstaan. Een virus of bacterie, een spannende gebeurtenis, een doorkomende tand, plotselinge afkoeling kunnen aanleiding zijn  die tot koorts kan leiden maar dit hoeft niet het geval te zijn. Het ontwikkelen van koorts is net zo individueel als het ontwikkelen van iedere andere ziekte.

Ook de manier waarop ieder met koorts omgaat is verschillend. De ene mens kan koorts hebben en gewoon doorwerken of spelen, de ander is bij een lichte verhoging al dusdanig verzwakt dat hij niet meer functioneert. Koorts kan in aanvallen komen, gepaard gaan met stuipen, dagen aanhouden of de ene dag er zijn en de volgende dag weer weg zijn. Koorts gaat gepaard met een verhoogde lichaamstemperatuur, al dan niet gepaard gaande met transpiratie. Er komt warmte bij te pas, een verandering in ons warmte organisme en warmte heeft te maken met beweging, met activiteit.

Ons organisme reageert op een actie,  bijvoorbeeld het binnendringen van ziektekiemen en komt daartegen in het geweer, ontwikkelt daartegen activiteit, betrekt de stellingen van afweer. Het afweersysteem komt in actie om “de indringers” te lijf te gaan. Koorts is dus een reactie van de levensenergie om de verstoorde balans in ons organisme te herstellen. 

Koorts is genezig

Bij een verhoogde lichaamstemperatuur, boven de 38,5 graden kunnen virussen en bacteriën zich minder goed vermenigvuldigen, afweercellen komen in actie, het lichaam vormt een afweermiddel tegen virussen, het zogenaamde interferon. Het oplopen van de temperatuur gaat door tot het punt dat de reactie net iets groter is dan de actie en dan vindt er genezing plaats. Koorts is dus een genezende actie van ons organisme. 

Hieruit zal duidelijk worden dat het dus niet zinvol is om koorts te onderdrukken. Je onderdrukt dan de natuurlijke werking van het afweersysteem  en  je ontneemt het organisme de speelruimte om op eigen kracht tegen de verstoring in het geweer te komen. Het organisme mist dan ook de oefening en de veerkracht om later zwaardere taken dan het overwinnen van een koortsige infectie aan te gaan. Door middel van koorts  ‘oefent’ de levensenergie om de afweer sterk te maken.

Afhankelijk van de vitaliteit van de mens kun je de mens met koorts wel ondersteunen, echter alleen dan als de levenskracht te kort schiet  en het op eigen kracht niet aankan. Als de mens voldoende vitaal is dan zal een paar dagen koorts geen schade aanrichten, integendeel, hij zal er sterker en gezonder uitkomen. Met name bij kinderen die hun afweersysteem nog helemaal aan het opbouwen zijn is dit het geval, ook een afweersysteem heeft oefening nodig .

Wat te doen bij koorts?

Als de ledematen en met name de kuiten koel aanvoelen dan is het vrijwel zeker dat de temperatuur verder zal oplopen. De kuiten en voeten worden pas heet als de temperatuurstijging voorbij is en het lichaam zelf warmte zou willen afstaan. Je past dan lichte bedekking toe en geeft  warme dranken zoals kruidenthee. Voelen de ledematen wel heet aan en wijst de thermometer 39 graden, dan is het raadzaam een kuitwikkel aan te brengen om het lichaam te ondersteunen om de overtollige warmte via de huid af te staan. Je drenkt hiervoor een katoenen doek in lauwwarm water met citroensap wikkelt deze om de kuit heen. Afsponsen met lauw water kan aangenaam zijn.

Belangrijk is om te blijven drinken bijvoorbeeld wel bouillon of vruchtensap (niet ijskoud). Een rustige omgeving is het beste voor iemand met koorts, dus zo weinig mogelijk prikkels. Schermen zoals de mobiele telefoon of T.V. is misschien wel makkelijk, maar is niet raadzaam in deze situatie. Want opwinding verhoogt de temperatuur en het organisme moet van binnenuit al hard genoeg werken. Af en toe een klein stukje voorlezen is beter op zijn plaats.

Het innemen van voedsel is in deze fase niet belangrijk, dat wat er afgaat komt  er snel genoeg weer bij als de koorts voorbij is. Koortsige ziekten bieden een nieuwe kans om verder te gaan en neigen vrijwel altijd tot herstel. Vandaar dat je op een bepaalde manier blij kunt zijn als er koorts ontwikkelt. Het zegt iets over het vermogen tot reageren. Mocht deze te lang aanhouden, langer dan 3 dagen en zonder neiging tot herstel, dan is het raadzaam om te overleggen met je homeopaat of huisarts. Dit geldt natuurlijk ook voor snel stijgende koorts waarbij een apathisch beeld ontstaat en er niet meer gedronken of geplast wordt. 

Koortsstuipen

Ook bij het optreden van koortsstuipen als de temperatuur heel snel stijgt,is het raadzaam contact op te nemen met je homeopaat/huisarts. Ongecompliceerde koortsstuipen vormen geen groot risico. Van de 100 kinderen zijn er 5 die eenmaal gedurende hun hele kindertijd koortsstuipen hebben (= 5 %). Op het moment dat de stuip geconstateerd wordt is de temperatuur al weer gezakt. Een koortswerend middel heeft dan ook geen zin. Wel is het zaak te voorkomen dat de koorts in een te korte tijd te snel stijgt . Je kunt dit doen door de onderbenen met lauwwarm af te sponzen als je kind hoge koorts heeft.

Samenvattend is koorts een gezonde reactie van het organisme waarbij het gehele lichaam als het ware doorgloeid wordt en zo op een doelmatige manier de verstorende invloeden die van buiten naar binnen zijn gekomen te lijf gaat. Na deze actie is de weerstand van het organisme geoefend en beter bestand tegen een volgende  “aanval’’.

** Tineke Schaper – Klassieke Homeopathie **

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *