Het advies van Jonathan Mooney die niet kon lezen tot zijn 12e jaar en gediagnosticeerd was met dyslexie, dysgrafie en ADHD

Jonathan Mooney had als kind een hekel aan school. Hij bracht het grootste deel van de dag door met de conciërge in de gang en vermeed lessen. Hij zou met tranen in zijn ogen naar het schooltoilet ontsnappen, zodat hij niet zou worden gevraagd om hardop voor te lezen. Gediagnosticeerd met dyslexie en dysgrafie in de derde klas, en ADHD in de vierde, had hij het gevoel dat hij er nooit helemaal bij hoorde. Sommige van zijn leraren dachten hetzelfde over hem.

“Toen ik opgroeide, had ik elk label dat je maar kon bedenken,” zei Mooney. “Ik werd het domme kind genoemd. Ik werd de slechte jongen genoemd. Ik werd het luie kind genoemd. En uiteindelijk werd ik de special ed kid. ”Mooney probeerde scholen voor speciaal onderwijs en alternatieve scholen. Op 11-jarige leeftijd probeerde hij geen school – hij stopte een tijdje tijdens de zesde klas. Op 12-jarige leeftijd kon hij nog steeds niet lezen. Zijn vader vertelde hem dat hij hoogstwaarschijnlijk voortijdig naar de middelbare school zou gaan. Een adviseur vertelde hem dat hij werkloos zou worden. Een leraar vertelde hem dat hij in de gevangenis zou belanden. Analfabeet en ontmoedigd maakte hij zelfs een plan voor zelfmoord.

Medicijnen

Fast forward 10 jaar, en Mooney studeerde cum laude af aan Brown, een Ivy League-universiteit. “Hoe heb je het gedaan? Hoe ben je van een drop-out in de zesde klas die niet kan lezen naar een Ivy League-afgestudeerde gegaan?’ zei Mooney, de vraag herhalend die hem het vaakst wordt gesteld. Wat mensen echt willen weten, voegde hij eraan toe, is: “Welke medicijnen heb je gebruikt en waar kan ik die kopen?” Mooney, auteur en mede-oprichter van Eye to Eye, was deze week de keynote spreker op het 18e jaarlijkse Burnett Seminar van UNC. Zijn toespraak was bedoeld om één vraag te beantwoorden: hoe overstijgt een persoon die anders leert – vanwege specifieke leerstoornissen zoals dyslexie en aandachtsproblemen – een systeem dat niet wist hoe hij hem moest leren succes te vinden? Zijn antwoord:

  • Hij zag zichzelf niet meer als het probleem.
  • Zijn moeder pleitte voor zijn recht om te worden onderwezen zoals hij leert.
  • En hij vond meer zelfvertrouwen door zich te concentreren op zijn sterke punten en talenten.

“Er is een diepgewortelde overtuiging dat dit tekortkomingen in een persoon zijn – en om iemand met deze tekortkomingen OK te laten zijn in de wereld, moeten ze ophouden anders te zijn en hun probleem oplossen,” zei Mooney. “Maar de realiteit is dat deze dingen geen tekortkomingen zijn. Het zijn verschillen. En ze verdienen het niet te worden gepathologiseerd en gefixeerd, maar gevierd en opgenomen als onderdeel van het continuüm van menselijke diversiteit.”

“Het is niet het verschil dat het probleem is, het is de manier waarop het verschil wordt behandeld.” Mooney begon met een oproep om opnieuw te definiëren wie en wat we het probleem noemen, door te zeggen dat het onderwijssysteem het probleem ten onrechte bij de persoon legt. Hij herinnert zich dat zijn schooldecaan zijn moeder en hem naar haar kantoor riep om zijn dyslexiediagnose te krijgen in de derde klas. Hij herinnerde zich dat iedereen op kantoor stopte, stil bleef staan ​​en toekeek hoe hij en zijn moeder samen met de therapeut binnenkwamen – alsof ze tragisch nieuws wilden krijgen. “We waren daar om te rouwen om de dood van mijn normaliteit”, zei hij. Maar de mentaliteit dat normaal goed is, maakt deel uit van het probleem. De taal die hij tegenkwam toen hij opgroeide, plantte het idee dat hij een tekort had.

Probleemoplosser

“Maar de realiteit is dat het een verschil is in de ware zin van het woord,” zei hij. “Het is een verschil dat gepaard gaat met uitdagingen, ja, maar ook met sterke punten en gaven waar we niet genoeg over praten.” Mooney zinspeelde op onderzoek waaruit blijkt dat mensen met atypische aandacht betere probleemoplossers zijn. Maar hij herinnert zich niet dat hij werd gevierd als een probleemoplosser. Hij herinnert zich dat hij zich gevangen voelde door een schoolbank en verwachtte stil te zitten. Onder verwijzing naar een onderzoek van RAND Corporation waarin staat dat studenten gemiddeld 75% van hun dag zitten en luisteren, betwist hij het idee dat het vermogen van een kind om te voldoen aan het mandaat om stil te zitten de student goed of normaal maakt.

“Het probleem is niet de persoon”, zei hij. “Het is een passieve leeromgeving waar kinderen het grootste deel van de dag stil zitten. Het probleem is om normaal gelijk te stellen aan goed. En het probleem is stigmatisering en schaamte om te horen dat jij het probleem bent.”

In één geval herinnert Mooney zich dat hij een kind tegenkwam dat niet alleen werd verteld dat hij het probleem was – hij werd behandeld als het probleem. Mooney was op bezoek in een klaslokaal om een ​​lezing te houden in Wisconsin en zag achter in de kamer een geïmproviseerde doos gemaakt van boekenplanken. Hij zag een hoofd op en neer bewegen en vroeg de leraar wat er in de doos zat.”Oh, dat is Jack,” zei de leraar, eraan toevoegend dat Jack hyperactief was. Mooney’s eerste reactie: “Heb je een Jack in the box?” Zijn tweede reactie: “ADD is niet het probleem van Jack. De doos is het probleem van Jack.’ Mooney kon betrekking hebben op Jack. Hij begreep het gevoel dat je je moet conformeren aan een vooraf bepaalde reeks ideeën en normen om als slim te worden beschouwd – en dat als je dat niet doet, je gerepareerd moet worden.

Vierkante pen

“We zijn allemaal ingeburgerd in een wereld van normen die het ene brein slim noemt en het andere niet”, zei hij. “We weten allemaal wat je in de slimme groep brengt – en het is niet je tactiele kinesthetische intelligentie; het is niet je sociaal-emotionele intelligentie; het is niet je verbale intelligentie. Het is een smal palet aan vaardigheden dat we slim hebben genoemd. En dat is fout. Als de student niet leert zoals hij wordt onderwezen, geef dan les zoals de student leert.”
Mooney zei dat veel van zijn vroege onderwijservaring voelde als scholen die hem, een vierkante pen, in een rond gat probeerden te passen.

“Het probleem is: als we proberen de pin te veel vast te maken, als we proberen die pin in het gat te steken waar hij niet in past, wat gebeurt er dan met die persoon?” vroeg Mooney, voordat hij zijn eigen vraag beantwoordde. “Uiteindelijk breken ze”, zei hij. “We weten nu meer dan ooit dat als je als gebrekkig wordt gezien en vervolgens de hele tijd wordt gerepareerd, je de boodschap krijgt dat je als mens gebroken bent. En geen mens gedijt bij het voelen gebroken.”
Toen de gestandaardiseerde instructiemethoden niet werkten voor haar kind, eiste Mooney’s moeder dat de school stopte te proberen hem te veranderen en manieren te gaan vinden om de instructie voor hem te veranderen. Hoe kan dat? Mooney zei dat we pleitbezorgers moeten worden voor het recht van een student om anders te leren. Hij sprak over geïndividualiseerde diensten en accommodaties, waarvan er vele gratis zijn.

“Als je een andere benadering van lezen hebt,” zei hij, een voorbeeld gevend, “moet je een manier van lezen leren die is afgestemd op je neurologie.” Mooney sprak niet specifiek over de wetenschap van lezen, maar zijn gedachte leent zich voor een groeiend aantal onderzoeken naar het onderwijzen van gestructureerde geletterdheid in klaslokalen als een voordeel voor zowel studenten met dyslexie als de algemene onderwijsbevolking. Het veranderen van de manier waarop lezen wordt onderwezen, kan tijd kosten en vereist besluitvorming op district- of staatsniveau. Mooney concentreerde zich op dingen waar ouders en leerlingen om zouden kunnen vragen in de klas, waaronder het gebruik van tekst-naar-spraak om informatie te verwerken, een kind te laten opstaan ​​en te bewegen, langere tijd aan toetsen en opdrachten te geven en leerlingen te laten zitten op een oefenbal in plaats van op een stoel.

Oefenbal

Mooney betwistte het idee dat het gebruik van technologie of langere tijd om te helpen bij het leren valsspelen is, en gebruikte een analogie: net zoals een student met een fysieke handicap een oprit nodig heeft om de school te betreden, heeft een student met een leerstoornis accommodatie en speciale diensten nodig om toegang te krijgen tot de school. opleiding. “Ik had accommodatie nodig voor actief leren”, zei hij. “Ik ben hier omdat ik de kans had om op te staan ​​en heen en weer te lopen in mijn AP Engelse les. Ik ben hier omdat ik een leraar had die mijn stoel verving door een oefenbal. Waarom is dat belangrijk? Nou, raad eens, toen ik kon stuiteren, had ik meer aandacht – en tegelijkertijd kreeg ik een heerlijke buikspieroefening. “Die accommodaties zijn belangrijk. En last but not least, ik ben hier vanwege aanpassingen rondom assessment. Ik had tijdverlengingen op examens. Dat is belangrijk, want als je in het 12e percentiel leest en je krijgt evenveel tijd als alle anderen, is dat niet eerlijk. Tijdverlengingen zorgen voor een gelijk speelveld.” Tenzij, grapte hij, we een generatie deelnemers opvoeden voor “Jeopardy!”

Idealiter zou het systeem echter niet veranderen om een ​​of twee studenten toegang te geven tot diensten of accommodaties. Mooney wil universeel ontwerp zien in scholen, waar de omgeving en het curriculum zijn ontworpen om elke leerling te bereiken door meer inclusief te zijn. “We hoeven de vierkante pen niet in het ronde gat te laten passen”, zei hij. “We kunnen de cirkel verbreden.”

Het laten vallen van de tekort-miniset

Mooney schreef zijn succes ook toe aan het focussen op zijn sterke punten en talenten in plaats van zijn zwakke punten. Hij herinnerde zich de put in zijn maag terwijl hij de hele week aan spelling werkte. Zijn leraren, zei hij, zouden met hem gaan zitten en proberen hem te helpen zijn spelling te ‘repareren’. Hij herinnert zich ook hoe gedemoraliseerd hij zich elke vrijdag voelde na het afleggen van zijn spellingstest. Hoe hij ook zijn best deed, hij kon het niet leren zoals het werd onderwezen. Elke vrijdag kreeg hij een klap in zijn vertrouwen met een slecht spellingscijfer. Zijn zelfvertrouwen verbeterde toen een leraar zei dat hij naar Mooney had gekeken en dacht dat Mooney een geweldige verteller was. De leraar identificeerde een kracht, noemde die en moedigde Mooney – nu de auteur van verschillende boeken – aan om schrijver te worden. Hij zei zelfs tegen Mooney dat hij zich tijdens zijn les geen zorgen moest maken over spelling.

Focus op wat je wel kan

“Het was de eerste keer in mijn leven dat iemand zei: ‘Laat opzij wat je niet kunt doen en concentreer je op wat je kunt doen'”, zei Mooney. “En elke student heeft dat recht. We moeten dat tekortmodel omdraaien. En niet alleen moeten we dat tekortmodel retorisch omdraaien door te praten over wat goed is met kinderen, we moeten dat tekortmodel omdraaien met waar we onze tijd aan besteden.” Nadat ze het zelfvertrouwen van haar zoon had zien dalen bij elke slechte spelling op vrijdag, had Mooneys moeder er genoeg van. Op een vrijdag vertelde ze Mooney dat ze van school gingen en naar de dierentuin gingen. Ze leerden over ecosystemen. En een jaar lang verlieten Mooney en zijn moeder elke vrijdag de school en deden iets waar Mooney om gaf. Hij hield van bouwen, dus gingen ze naar een bouwplaats en leerde hij over de relevantie van wiskunde. Sommige vrijdagen gingen ze naar improvisatieles, omdat Mooney werd vastgehouden voor het vertellen van moppen en ze zijn gevoel voor komedie wilde aanwakkeren. Ze noemde het ‘Get Good At Something Day‘.

“We hebben onze tijd geïnvesteerd in het voortbouwen op iets waar een kind goed in was,” zei Mooney. “Ik overleefde school vanwege Get Good At Something Day… Als we er echt over zijn, doen we niet Get Good At Something Day op school. We doen Fix What’s wrong with you. En weet je, mensen die gedijen, worden niet overal goed in. Ze worden ergens goed in en bouwen een leven op rond hun passies, interesses en talenten. “Elk kind heeft iets goeds met zich mee. En mijn uitdaging aan jou is om het te vinden, te benoemen en te laten groeien.”

** Rupen Fofaria – ednc **

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *