Pillen of Chillen bij ADHD?

Bijna 4,5% van de kinderen tussen 4 en 18 jaar in Nederland slikt op dit moment pillen voor de behandeling van ADHD. Toegenomen prestatiedruk en de afgenomen tolerantie van afwijkend gedrag zijn belangrijke oorzaken van de sterkgegroeide hulpvraag.

Is er een alternatief voor pillen?

Om dat te onderzoeken is UvA-minds het onderzoek ‘Meditatie of Medicatie’ gestart. De leiding is in handen van dr. Susan Bögels, directeur van UvA-minds en internationaal gerenommeerd op het gebied van mindfulness en cognitieve therapie.

Twee groepen jongeren volgen een verschillende behandelmethode: óf medicatie óf een mindfulnesstraining.

Populair gezegd: Pillen of chillen.

Onderzoek

Het onderzoek is twee jaar onderweg en de resultaten zijn opzienbarend.

Mindfulnesstraining bij kinderen met ADHD leidt tot sterke vermindering van gedragsproblemen, impulsiviteit en verbetering van de aandacht en concentratie.

Dani en zijn moeder Andrea hebben deelgenomen aan het onderzoek en waren zeer gebaat bij de mindfulnesstrainingen.

We ontmoeten Dani en zijn moeder en zien Susan Bögels aan het werk. We komen erachter dat ADHD helemaal niet per se een stoornis is, maar dat kinderen met ADHD ook creatief, vindingrijk en humoristisch zijn. En gebaat zijn bij ‘even pauzeren’.

Mindfullness

Hoewel de mindfulness heel effectief blijkt te zijn, is het echter niet een instant oplossing in onze huidige de maatschappelijke omgeving. We zien Dani en een aantal andere kinderen van het onderzoek een tijd later.
Zij vertellen over hoe de toenemende druk en prikkels hen toch heeft doen kiezen voor medicatie.

Betekent dit dat mindfulness geen alternatief is voor ritalin in onze samenleving of is onze samenleving als geheel eigenlijk toe aan een mindfulnesstraining?

Wat mij betreft: bye bye medicatie en welkom manieren als medicatie!

Ik heb als docent vaak met studenten met ADHD gesproken over hoe zij de medicatie persoonlijk ervaarden. Ik hoorde bijna altijd van studenten dat er een soort van ‘deken’; over hen heen ging liggen. En dat ze zichzelf niet meer voelden…

Documentaire

Kijk hier de documentaire van Simon Bunt & Martijn van Beenen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *