Hoe leer je peuters vrijwillig huishoudelijke klusjes te doen? Acomedido deel 2

Kinderen leren om behulpzaam te zijn lijkt wel een beetje op hun leren lezen of rekenen. Je kunt niet zomaar mondelinge aanwijzingen geven aan een vierjarige, vervolgens een overzicht met tafels op de koelkast hangen en dan verwachten dat hij of zij meteen weet dat 3 x 3 = 9 en 8 x 4 = 32.

Hetzelfde geldt voor klusjes. Je kunt niet gewoon een lijst met klusjes ophangen en verwachten dat een vierjarige gaat afwassen op dinsdag en donderdag zonder dat jij erom vraagt.

Voorbeeldfunctie

Vanaf het moment dat je kind kan lopen, kun je hem of haar vragen om je te helpen. Je kind kan bijvoorbeeld je schoenen brengen die aan de andere kant van de kamer staan, vertelde een Nahuamoeder aan Rebeca Mejía-Arauz.

De rol van de ouder in deze situatie is:

Laten zien hoe het moet
Je kind aanmoedigen
Om hulp vragen aan je kind

Enkele voorbeelden van om hulp vragen aan je kind zijn:

– Hou dit even vast
– Roer dit
– Draag dit
– Liefde geven (aan een broertje of zusje)
– Een taak als schoonmaken

Over het algemeen is elke kleine taak geschikt voor jonge kinderen. Kijk ook hier weer naar waar je kind interesse in toont en wees dankbaar voor zijn of haar hulp. Je kunt dit proces in drie belangrijke onderdelen of stappen verdelen:

1. De taak moet echt zijn en iets wezenlijks bijdragen aan het gezinsleven.
2. De taak moet (bijna) haalbaar zijn.
3. Forceer je kind nooit om een taak te doen.

Samenwerken

We leren je kind om samen te werken, niet om jou als ouder te gehoorzamen. Onderdeel van samenwerken is de voorkeur van je kind accepteren wanneer hij of zij ervoor kiest om niet te helpen.

Era helpt vaak vanuit zichzelf stofzuigen. Hij vindt het geweldig om te helpen en wij stimuleren hem daarin. Is het daarna schoon? Nee. Maar dit is een proces in de longterm. Dit is 1 van de 1000 situaties waarin hij leert hoe het moet.

Uit: Jagen, Verzamelen, Opvoeden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *