Wij gaan op reis naar Jupiter

Marloes en ik gaan op reis! En dat doen we met onze 2 kids: Loef is 2 jaar en Soef is 3 jaar oud. Laat ik je meenemen naar een andere planeet in ons zonnestelsel. Niet de planeet Mars, want daar zit straks een hele enclave van Elon Musk en de zijnen, maar laten we zeggen dat we naar Jupiter gaan. Vanuit de astrologie bekeken zijn er veel beschrijvingen van de planeet Jupiter. Voor deze blog beschrijf ik Jupiter als de planeet waar je de ‘impuls krijgt om het goddelijke te beleven en van daaruit waarde en betekenis aan het leven te geven.’ Pfoeh… dat is een bijzondere zin en voordat je gaat afhaken… ik vertaal het naar: je krijgt op Jupiter een impuls om jouw talenten en kwaliteiten te gebruiken, zodat je op jouw voorwaarden een zinvol leven leidt.   

LinkedInvervuiling

Voordat ik met de blog verder ga over onze reis: sommige lezers zullen dit misschien LinkedInvervuiling vinden (wordt dit het woord van het jaar 2019 volgens Van Dale?). Of dat dit content is voor Facebook. LinkedIn is tenslotte bedoeld voor werk, bedrijven, banen, elkaar of anderen linken en laten zien waar je mee bezig bent. Alles werkgerelateerd. Of toch niet? Als je vanuit een breder perspectief naar je leven kijkt, dan zie je dat werk daar een onderdeel van is. Net zoals je familie, je vrienden, je hobby’s, je vrije tijd, slapen, reistijd, etc. Laat mij dit uitleggen aan de hand van een weekschema. Een week heeft 168 uren: dat zijn 7 dagen x 24 uren. Je kunt elk uur maar één keer besteden: daardoor is het ene onderdeel waar je tijd aan besteed verbonden met het andere. Stel dat ik meer ga werken, dan moet er iets van de andere activiteiten worden ingeleverd qua uren. Misschien (nog) minder slapen? Of later thuis? Of meer kinderopvang? Andersom als je meer tijd wil vrijmaken voor een nieuwe hobby of je gezin, dan zal er van een ander onderdeel wat moeten worden verminderd. Dat vraagt om luisteren naar je eigen stem, inzicht, communiceren en keuzes maken. En het draait allemaal om balans in de zaken waaraan jij je tijd besteed. Alles hangt samen met elkaar. Hoe meer je werkt of hoe meer je werk van je vraagt, hoe minder aandacht en tijd er is voor andere zaken. En andersom. Zo, ik denk dat deze blog wel op LinkedIn past.

Geen garantie

Voordat wij op reis naar Jupiter gaan stellen wij als gezin eerst de vraag: hoe willen wij dat ons leven er dan uit ziet?  Alles kan, alles is mogelijk en er zijn geen grenzen, omdat het onze voorstelling is :-). Er zijn geen garanties over 4 maanden of 1,5 jaar, maar dat is niet erg. Garanties krijg je bij broodroosters. We leven nu en daarom gaan we het inrichten met de inzichten en onze gevoelens van nu. Niet als een kip zonder kop, wel goed doordacht. Met een model dat gemaakt is vanuit liefde en niet vanuit angst. Een model waarbij we een stip op de horizon hebben en we ongeveer 3 jaar vooruit kijken. Mensen overschatten vaak wat je in 1 jaar kunt bereiken, maar onderschatten vaak wat je in 3 jaar kunt bereiken. 

Uitgangspunten

Om ons verblijf op Jupiter vorm te geven hebben wij een aantal uitgangspunten hoe wij willen leven. Met alles wat wij doen en wat wij beslissen, kijken we naar deze uitgangspunten. Als het er in past dan doen we het. Past het niet erin of voelt iemand van ons gezin zich er niet helemaal goed bij? Dan doen we het niet, hoe lastig dat soms ook kan zijn. Maar juist deze uitgangspunten geven ons de nodige houvast. De uitgangspunten van ons leven op Jupiter zijn het volgende:

 • Wij zijn deel van een groter geheel: het Universum
 • De natuur, de dieren én de mensen zijn gelijk; discussie geopend.. 🙂
 • We leven in vrijheid en onafhankelijkheid
 • We leven een zinvol leven en voegen iets toe op aarde (Jupiter :-))
 • We gebruiken onze talenten en kwaliteiten daarbij 
 • We hebben balans in ons leven
 • Wij leren door te doen, te ervaren, fouten te maken en door creatief te zijn
 • We zien onze kinderen opgroeien
 • Onze kinderen zijn uniek en wij faciliteren hen bij hun zoektocht
 • Er is overvloed
 • We kijken maximaal 3 jaar vooruit en per jaar geven we richting aan ons leven
 • We leven in het moment, van gebeurtenis naar gebeurtenis

Weekindeling

Leuk die uitgangspunten, maar hoe ziet een week van jullie er dan uit? Laat me dat uitleggen. Wij leven zoveel mogelijk in het moment volgens onze uitgangspunten die hierboven zijn beschreven. Van moment naar moment, van gebeurtenis naar gebeurtenis. En in het moment leven, is voor ons de aandacht op 1 ding tegelijk richten. Soms hebben wij planning a, maar eindigen wij bij uitvoering b. Wij werken zoveel mogelijk als de kinderen slapen, als ze bij opa en oma zijn of bij een kinderopvang die past bij onze uitgangspunten. Maar kinderopvang willen we in het begin zoveel mogelijk beperken. Dit alles vraagt om veel afstemming en soms improvisatie. Maar dat is een van de gevolgen van de keuzes die we gemaakt hebben op basis van onze uitgangspunten. En dat is niet altijd gemakkelijk.

Uitgaven

Als Marloes werkt aan een taak voor Fuego, dan pas ik op de kinderen. En andersom ook. Dat vraagt om planning en flexibiliteit. Die hebben wij gecreëerd doordat we voor onszelf werken en door onze keuzes. Wij wonen in een klein huisje in het groen, waardoor onze maandlasten erg laag zijn. En we geven alleen het noodzakelijke uit. We reizen graag en zoeken andere culturen op. Dan zijn we samen een maand in een airbnb in het warme Kraterland (= het Spanje van Jupiter) en leren we nieuwe mensen en culturen kennen. Nb: ook op Jupiter is er airbnb. Ondertussen verhuren we ons eigen huis ook, waardoor de reis praktisch niets kost.

Als ik voor mijn bedrijf aan de slag ben

, dan zorgt Marloes voor de kids. En ja dat zijn 2 kids, dus dan is soms één van de kids bij opa en oma. Met Soef ben ik dan zelf vaak in de bossen of in het zwembad, waar wij volledig aandacht voor elkaar hebben. En hij volledig aandacht kan hebben wat daar gebeurt. Hij speelt dan met andere kids die overwegend Spaans spreken. In de eerste fase van de ontwikkeling vinden wij het een verrijking voor onze kids om een extra taal te leren. Dus brengen wij hen in een omgeving waar dat spontaan gebeurt.  

Mijnwerker

Wij streven ernaar dat we gemiddeld 8 uur slapen per nacht. Maar dat lukt niet altijd omdat de oudste Soef soms heel onrustig ‘s nachts is. En ook overdag met zijn middagslaapje. Hij is ook nog eens lekker energiek en snel afgeleid (ADHD is erfelijk :-)). En dat is het mooie unieke aan hem. Dat waarderen wij in hem: dat hij zijn kwaliteit creativiteit kan gebruiken. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn, wij weten ook dat het de eerste jaren een fase is van het opvoeden van kinderen. Maar per saldo is het heerlijk.

Verder doen we veel dingen samen met de kids: het ervaren door te doen. We wandelen en fietsen veel in de natuur, en genieten van buiten zijn. Soms staan we 10 minuten stil bij een boom met takken, waar een miertje over loopt. Soef vindt dat super interessant en kan daar wel uren naar kijken. ‘s Ochtends doen we samen kinderyoga en ademhalingsoefeningen. Rekken, strekken, ademen en af en toe omvallen (voor mij dan). Marloes doet vaker de yoga met Soef en dan pas ik op Loef. En we oefenen Spaanse woordjes met Soef en Loef én we dansen samen. Muziek en expressie vinden ze supergaaf. En wij allemaal vinden het een heerlijke ‘smeerpartij’  als we in onze moestuin zijn om de groenten te verzorgen. Na een half uurtje zien we eruit als een mijnwerker die een week onder de grond heeft gezeten… 

Me-time

Marloes en ik maken elke dag een moment voor onszelf vrij. Dat betekent dat Marloes een half uurtje of een uur wat voor haar zelf kan doen. Daarbij hebben we afgesproken dat je elkaar niet stoort, tenzij het een noodsituatie is. Ze leest en kookt graag, maar soms doet ze ook even helemaal niets. Voor mij is dat sporten en lezen of wat zich er dan aandient. Verder zorgen we ervoor dat we op gezette tijden een dag of avond voor onszelf hebben. Dan gaat Marloes met haar vriendinnen uit eten of naar de sauna. Ikzelf ga ook met vrienden naar de sauna bijkletsen of pak soms een concert met een avondje onvervalst bier drinken. Dat doen kerels dan.:-). En we hebben elke maand ook een avond of middag met ons tweeën. Dat is elke keer weer spannend om te regelen.    

Hoe ziet jouw reis eruit?

In bovenstaand verhaal heb ik je meegenomen in de reis zoals wij die zouden afleggen naar Jupiter. Op dit moment zitten wij midden in soortgelijke reis die wij nu aan het maken zijn op aarde. In 2018 en 2019 hebben Marloes en ik een pitstop gemaakt op Ibiza in onze camper. Het proces van de reis voorbereiden, de reis zelf maken en de reis te ervaren in het moment, heeft ons gebracht waar we nu zijn. En dat kon ik me toen niet voorstellen, maar het was en is geweldig! Met alle ups en downs erbij.

Mijn vraag aan jou is: hoe zou jouw reis eruit zien? En misschien vraag je je af: ik heb wel dromen en ideeën, maar dat kan toch helemaal niet? Ik ben veel te druk om stil te staan. Leuk verhaal, maar ik leef hier in de échte wereld met mijn hypotheek, vaste lasten, mijn baan en gezin. Mijn antwoord daarop is: Hoe zou het zijn als..? Alleen dat proces kost tijd, vaak  jaren. Met overleg, soms teleurstellingen en ook overwinningen. Maar het is niet onmogelijk. Het begint bij een voorstelling en een stip op de horizon. En hoe doe je dat dan? Door daar de tijd en aandacht voor te nemen. En soms kan beetje hulp je daarbij helpen. Als je in een andere omgeving bent met gelijkgestemden. In een andere omgeving kun je jouw reis visualiseren, voorbereiden en gaan maken. En stappen maken. 

Ik ben benieuwd wat jouw reis is… en benieuwd naar wat je van deze blog vindt.