Een wandeling in het bos: een verhaal voor kids

Vanochtend ging ik, net als elke dag, op een wandeling in het bos vlakbij ons huis. Het bos is altijd vol verrassingen! Vandaag zag ik een groepje mensen die het bos aan het opruimen waren. Ze waren vrijwilligers, wat betekent dat ze helpen zonder dat ze ervoor betaald worden. Ze zorgden ervoor dat ons bos mooi en schoon blijft. Ik stond even stil en dacht na: zal ik verder lopen of teruggaan naar huis?

Mijn ochtendroutine

Elke ochtend heb ik een routine. Ik sta op, maak een kopje thee, douche, en kleed me aan. Dan ga ik voor het raam zitten om te mediteren, waarbij ik uitkijk over de weilanden. Na het mediteren voel ik me altijd rustig en klaar voor de dag. Ik trek dan een inspiratiekaartje om te zien wat de dag mij brengt, en schrijf mijn gedachten op in een klein boekje.

Het bos en zijn verhalen

Het bos waar ik doorheen wandel, heet de Lonnekerberg. Het is een heel speciaal bos met mooie kleuren en verschillende bomen. Je kunt er wandelen, rennen of fietsen. Maar het bos heeft ook een verhaal. Vlakbij ligt Vliegveld Twente, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door soldaten werd gebruikt. Soms denk ik aan die tijd als ik door het bos loop.

Ontmoeting met de natuurwerkgroep

Toen ik het bos inliep, zag ik een bordje van de “Natuurwerkgroep”. Zij zijn een groep mensen die vrijwillig het bos opruimen. Ik vind dat een geweldig idee! Maar ik had mijn eigen plannen voor vandaag en wist niet zeker of ik moest stoppen om te helpen of verder moest lopen.

Een beslissing maken

Ik bleef even stilstaan en dacht na. “Zal ik teruggaan of verder lopen?” Soms is het moeilijk om te kiezen. Ik besloot mijn ogen te sluiten en diep adem te halen. Dit helpt mij om beter na te denken. Uiteindelijk besloot ik om mijn wandeling voort te zetten en misschien een andere keer te helpen.

Leren nee zeggen

Een belangrijk iets dat ik leerde, is dat het oké is om ‘nee’ te zeggen. Soms willen we graag anderen helpen, maar we moeten ook aan onszelf denken. Het is goed om grenzen te stellen en te doen wat voor ons het beste voelt.

Mijn wandeling vervolgen

Ik liep verder door het bos, langs de geparkeerde auto’s en fietsen van de vrijwilligers. Niemand vroeg me om hulp, wat me liet glimlachen. Soms maken we ons zorgen om niets! Toen ik thuis kwam, dacht ik terug aan mijn inspiratiekaartje van vanochtend: “Moeilijke wegen leiden naar de mooiste plaatsen”. Wat een toepasselijk bericht voor vandaag!

Een oefening: 4 stappen methode

We reageren soms zonder erover na te denken. Maar we kunnen leren om even te stoppen, op te letten, te ontspannen en dan pas te reageren. Dit helpt ons om betere keuzes te maken. Dus de volgende keer dat je iets moeilijks tegenkomt, probeer dan even te stoppen, adem te halen, en dan te beslissen wat je gaat doen.

Stap 1: Stop

Stop met wat je doet of denkt. Dit geeft je de kans om bewust te worden van je huidige situatie.

Stap 2: Let op

Observeer jezelf en je omgeving. Dit helpt je te herkennen wat je voelt en denkt.

Stap 3: Relax

Richt je aandacht op je ademhaling. Dit brengt je in het moment en helpt je lichaam en geest te ontspannen.

Stap 4: Reageer

Maak een bewuste keuze op basis van je observaties en gevoelens, in plaats van automatisch te reageren. 

En onthoud, als je vragen hebt of iets wilt bespreken, kun je altijd iemand vragen om hulp of advies!