Kinderen leren zichzelf het beste lezen

De algemene aanname in onze cultuur is dat kinderen moeten leren lezen. Er wordt enorm veel onderzoek gedaan om erachter te komen wat de wetenschappelijk beste manier is om dit te doen. In de onderwijsstapels van elke grote universiteitsbibliotheek vind je rijen en rijen boeken en veel tijdschriften die uitsluitend gewijd zijn aan het onderwerp leesonderwijs. In onderwijskringen woedden decennialang verhitte debatten – ook wel “de leesoorlogen” genoemd – tussen degenen die vinden dat de meeste nadruk moet worden gelegd op het onderwijzen van klanken en degenen die een zogenaamde “hele taal”-benadering van leesonderwijs hanteren.

Er zijn veel gecontroleerde experimenten uitgevoerd waarbij de ene instructiemethode met de andere werd vergeleken, met kleuters en eerste klassers als proefkonijnen. De phonics-mensen zeggen dat hun methode heeft “gewonnen” in die experimenten, en de hele taalmensen zeggen dat de experimenten gemanipuleerd waren.

Meer dan 30 jaar jaar voerden twee van Peter Gray’s niet-gegradueerde studenten een onderzoek uit naar hoe studenten leren lezen op de Sudbury Valley School. waar studenten de hele dag vrij zijn om te doen wat ze willen. Ze identificeerden 16 leerlingen die hadden leren lezen sinds ze zich op school hadden ingeschreven en die geen systematische leesinstructie hadden gekregen, en ze interviewden de leerlingen, hun ouders en het schoolpersoneel om erachter te komen wanneer, waarom en hoe elk van hen leerde. lezen. Wat ze vonden, trotseerde elke poging tot generalisatie

Leerlingen begonnen met hun eerste echte lectuur op een opmerkelijk groot aantal leeftijden – van slechts 4 jaar tot 14 jaar oud. Sommige leerlingen leerden heel snel, gaande van ogenschijnlijk volledig niet-lezen tot vloeiend lezen in een kwestie van weken; anderen leerden veel langzamer. Enkelen leerden op een bewuste manier, werkten systematisch aan fonetiek en vroegen gaandeweg om hulp. Anderen ‘hebben het gewoon opgepikt’. Op een dag beseften ze dat ze konden lezen, maar ze hadden geen idee hoe ze dat hadden geleerd. Er was geen systematische relatie tussen de leeftijd waarop leerlingen voor het eerst hadden leren lezen en hun betrokkenheid bij lezen op het moment van het interview. Sommige van de meest vraatzuchtige lezers hadden het vroeg geleerd en anderen hadden het laat geleerd.

Zijn zoon, die staflid is bij Sudbury Valley, vertelt hem dat die studie nu achterhaald is. Zijn indruk is dat de meeste studenten uit Sudbury Valley tegenwoordig eerder leren lezen, en zelfs met nog minder bewuste inspanning dan voorheen, omdat ze ondergedompeld zijn in een cultuur waarin mensen regelmatig communiceren met het geschreven woord – in computerspellen, e-mail, Facebook, enz. sms’en via mobiele telefoons en dergelijke. Het geschreven woord verschilt voor hen niet wezenlijk van het gesproken woord, dus de biologische machine die alle mensen hebben om gesproken taal op te pikken, wordt min of meer automatisch gebruikt bij het leren lezen en schrijven (of typen). Uit: Peter Gray PhD – Children teach themselves to read

Een ander onderzoek gaf deze conclusie aan.

De belangrijkste conclusie uit dit onderzoek is dat vaak lezen op een natuurlijke manier kan gebeuren. Vergelijkbaar met de manier waarop baby’s beginnen te lopen en peuters beginnen praten. Het leesproces is over het algemeen het resultaat van iemands intrinsieke motivatie om te lezen, specifiek wanneer er geen leerstoornis of diagnose van dyslexie aanwezig is.

Echter, de omgeving lijkt een grote rol te spelen bij deze overdracht. Zoals de meeste van onze unschoolers in situaties leefden, waarin lezen een natuurlijk en belangrijk onderdeel van alles was dagelijks leven. Hoewel het moeilijk zou zijn om een ​​ongeschoolde omgeving binnen onderwijs te repliceren, kunnen we er rekening mee houden dat kinderen meer vrijheid krijgen in hoe ze leren lezen en wanneer ze leren. Dit kan zeer nuttig zijn. Veel van onze unschoolers vonden plezier in zowel het lezen van, als het luisteren naar verhalen die worden voorgelezen. En het is die joy die we willen vastleggen en recreëren in verschillende onderwijsomgevingen.