7 Soorten rust die iedereen nodig heeft voor herstel

Heb je ooit geprobeerd een voortdurend gebrek aan energie op te lossen door meer te slapen – alleen om dat te doen en je nog steeds uitgeput te voelen? Als jij dat bent, is hier het geheim: slaap en rust zijn niet hetzelfde, hoewel velen van ons de twee ten onrechte door elkaar halen. We gaan door het leven met de gedachte dat we uitgerust zijn omdat we genoeg slaap hebben gekregen – maar in werkelijkheid missen we de andere soorten rust die we hard nodig hebben. Het resultaat is een cultuur van hoogpresterende, hoogproducerende, chronisch vermoeide en chronisch opgebrande individuen. We lijden aan een rusttekort omdat we de ware kracht van rust niet begrijpen. Rust moet gelijk staan ​​aan herstel op zeven belangrijke gebieden van je leven.

1e type rust: Fysiek

Het eerste type rust dat we nodig hebben, is fysieke rust, die passief of actief kan zijn. Passieve fysieke rust omvat slapen en dutten, terwijl actieve fysieke rust herstellende activiteiten betekent, zoals yoga, stretching en massagetherapie die de bloedsomloop en flexibiliteit van het lichaam helpen verbeteren.

2e type rust: Mentaal

Het tweede type rust is mentale rust. Ken je die collega die elke dag met een enorme bak koffie aan het werk gaat? Hij is vaak prikkelbaar en vergeetachtig, en hij kan zich moeilijk op zijn werk concentreren. Als hij ’s nachts gaat liggen om te slapen, heeft hij vaak moeite om zijn hersenen uit te zetten terwijl gesprekken van de dag zijn gedachten vullen. En ondanks dat hij zeven tot acht uur slaapt, wordt hij wakker met het gevoel alsof hij nooit naar bed is gegaan. Hij heeft een mentale rusttekort. Het goede nieuws is dat u uw baan niet hoeft op te zeggen of op vakantie hoeft te gaan om dit op te lossen. Plan elke twee uur korte pauzes tijdens uw werkdag; deze pauzes kunnen jou eraan herinneren om te vertragen. Je kunt ook een notitieblok bij het bed bewaren om eventuele zeurende gedachten op te schrijven die je wakker zouden houden.

3e type rust: Zintuigelijk

Het derde type rust dat we nodig hebben is zintuiglijke rust. Felle lichten, computerschermen, achtergrondgeluid en meerdere gesprekken – of ze nu op kantoor zijn of tijdens Zoom-gesprekken – kunnen ervoor zorgen dat onze zintuigen overweldigd raken. Dit kan worden tegengegaan door iets eenvoudigs te doen als midden op de dag een minuutje je ogen sluiten, of door aan het einde van elke dag opzettelijk de stekker uit het stopcontact te halen. Opzettelijke momenten van zintuiglijke deprivatie kunnen de schade die door de overstimulerende wereld is toegebracht, ongedaan maken.

4e type rust: Creatief

Het vierde type rust is creatieve rust. Dit soort rust is vooral belangrijk voor iedereen die problemen moet oplossen of nieuwe ideeën moet bedenken. Creatieve rust wekt het ontzag en de verwondering in ieder van ons weer op. Herinner je je de eerste keer dat je de Grand Canyon, de oceaan of een waterval zag? Door jezelf toe te staan ​​de schoonheid van het buitenleven in je op te nemen – zelfs als het in een plaatselijk park of in je achtertuin is – krijg je creatieve rust. Maar creatieve rust gaat niet alleen over het waarderen van de natuur; het omvat ook genieten van de kunsten. Verander je werkruimte in een plek van inspiratie door afbeeldingen weer te geven van plekken waar je van houdt en kunstwerken die je aanspreken. Je kunt niet 40 uur per week naar een lege of verwarde omgeving staren en verwachten dat je overal gepassioneerd over bent, laat staan ​​met innovatieve ideeën komen.

5e type rust: Emotioneel

Laten we nu eens kijken naar een ander individu – de vriend die volgens iedereen de aardigste persoon is die ze ooit hebben ontmoet. Het is de persoon van wie iedereen afhankelijk is, degene die je zou bellen als je een gunst nodig had, want zelfs als ze het niet willen doen, weet je dat ze je een aarzelend “ja” zullen geven in plaats van een eerlijk “nee”. Maar wanneer deze persoon alleen is, voelen ze zich niet gewaardeerd en alsof anderen misbruik van hen maken. Deze persoon heeft emotionele rust nodig, wat betekent dat je de tijd en ruimte hebt om vrijuit je gevoelens te uiten en te bezuinigen op het behagen van mensen. Emotionele rust vereist ook de moed om authentiek te zijn. Een emotioneel uitgerust persoon kan de vraag “Hoe gaat het vandaag met jou?” beantwoorden. Met een waarheidsgetrouwe “Ik ben niet in orde” – en ga dan door met het delen van enkele moeilijke dingen die anders onuitgesproken blijven.

6e type rust: Sociaal

Als je emotionele rust nodig hebt, heb je waarschijnlijk ook een tekort aan sociale rust. Dit gebeurt wanneer we er niet in slagen om onderscheid te maken tussen die relaties die ons doen herleven en die relaties die ons uitputten. Om meer sociale rust te ervaren, omring je jezelf met positieve en ondersteunende mensen. Zelfs als je interacties online moeten plaatsvinden, kunt je ervoor kiezen om er vollediger op in te gaan door je camera aan te zetten en te focussen op met wie je spreekt.

7e type rust: Spiritueel

Het laatste type rust is spirituele rust, wat het vermogen is om verder te gaan dan het fysieke en mentale en een diep gevoel van verbondenheid, liefde, acceptatie en doel te voelen. Om dit te ontvangen, doe je iets groters dan jezelf en voeg gebed, meditatie of gemeenschapsbetrokkenheid toe aan je dagelijkse routine.

Zoals je kunt zien, kan slaap alleen ons niet herstellen tot het punt waarop we ons uitgerust voelen. Het wordt dus tijd dat we ons gaan concentreren op het krijgen van de juiste soort rust die we nodig hebben.

** Door: Dr. Saundra Dalton-Smith website. Dit artikel is van haar  TEDxAtlanta talk. **

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *