Wie schrijft die blijft (longread)

Ik heb het geluk dat ik vrij aardig kan leren, al zeg ik het zelf :-). Ik pak snel zaken op, doorzie patronen en samenhang tussen onderwerpen. Op de lagere school en op het voortgezet onderwijs vond ik vakken als rekenen, wiskunde, Nederlands, geschiedenis, handvaardigheid, aardrijkskunde en gym leuk. Echter met één onderdeel had ik altijd ruzie: schrijven. Ik had heel veel moeite met schrijven en dan vooral om netjes te schrijven. En daardoor had ik ook wel eens ruzie met de docent. Hoe kwam dat eigenlijk? 

Slordig

Vanwege onze reis met de camper afgelopen jaar, heb ik ons huis aan een grondige ronde van ontspullen blootgesteld. Tijdens het opruimen kwam ik mijn schoolrapporten weer tegen van klas 1 tot en met 6 (nu groep 3 t/m 8). De rapporten werden toen drie keer per jaar uitgereikt. Over het algemeen had ik een prima lijst met cijfers. Het viel mij op dat ik bij elk rapport van verschillende docenten dezelfde opmerking las: Sander moet netter werken en netjes leren schrijven. Nu heb ik een paar schriften en opdrachten gelezen van mezelf van die tijd. En ik moet toch echt wel toegeven dat de docent destijds écht gelijk had. Sommige teksten die ik toen heb geproduceerd, zijn alleen met een stukje ‘archeologie van letters’ en inbeeldingsvermogen te begrijpen. Ha ha! 

Ferrari 

Omdat ik nu inmiddels een tijd weet dat ik ADHD heb, is het slordig schrijven ook op de plaats gevallen. Schrijven valt onder een taak die je geconcentreerd moet doen en waar je geduld voor nodig hebt. Voor mij zijn taken zoals schrijven een grote uitdaging. Zeg maar gewoon erg lastig. Heel erg lastig. Ik heb heel veel energie in mij en het kost mij erg veel moeite om dit gedoseerd eruit te laten gaan. Om op een nette manier, met veel geduld van alle letters woorden en leesbare zinnen te maken, is voor mij een grote opgave. En dan ook nog deze woorden netjes binnen de lijnen schrijven. Ik stel sowieso vraagtekens om binnen de lijntjes te schrijven (lees: leven), maar daar kan ik een andere blog aan wijden. 

Soms heb ik zoveel energie in mijn hoofd en lichaam, dat ik dan bij wijze van spreken het liefst in één keer een heel boek schrijf. Het voelt alsof je in een Ferrari zit die 250 km per uur kan rijden, waarbij je op een weg rijdt waar je maar 50 kilometer per uur mag. Je kunt en je wilt veel harder, maar het mag niet vanwege een externe omstandigheid. Zo voelde ik mij vroeger als ik aan het schrijven was. En daarom schreef ik erg slordig en onleesbaar. Tegenwoordig is dat veranderd: ik neem meer moeite en tijd om te schrijven. Vaak gaat dat best goed, maar af en toe scheurt die ‘Ferrari met 250 km per uur’ over het papier. 

Verwerken

Schrijven stelt mij in staat om zaken te verwerken. Om dingen een plek te geven. En om mezelf te trainen om emoties goed onder woorden te brengen. In tegenstelling tot vroeger gaat bij mij de voorkeur nu uit naar schrijven met pen en papier, omdat dit vertragend werkt. Ik spreek daarmee andere hersengebieden aan en ik kan zo mijn gedachten en gevoelens kwijt. Van tijd tot tijd werkt het voor mij heel goed om mijn geschreven stukken weer door te lezen. Vaak haal ik er weer nieuwe inspiratie uit. Het geeft mij ook de tijd om tot inzichten te komen en om een rode draad eruit te halen. Dat is wel heel anders dan vroeger op de basisschool…

Wie schrijft die blijft

Elke dag schrijf ik na mijn meditatie in de ochtend ongeveer 5 minuten, welke zaken in mij opkomen. Alles is ok om op te schrijven. Spelfouten zijn toegestaan en schrijven buiten de lijntjes ook; yes! Soms pak ik mijn boekje ook ‘s avonds. Dan noteer ik zaken waar ik dankbaar voor ben en wat er mij verder nog te binnen schiet. Ik geef mijn schrijven richting door bijvoorbeeld te noteren wat mij bezig houdt, waar ik dankbaar voor ben en/of wat mijn dag geweldig gaat maken. Google maar eens op ‘5 minute journal’ en je ziet tal van voorbeelden voorbij komen. In dit artikel staan nog meer tips en hier kun je een wetenschappelijk artikel lezen. Er zijn ook verschillende apps hiervoor, maar zoals boven beschreven ligt mijn voorkeur bij het echte schrijven. Wie had dat gedacht?

Hieronder volgt mijn manier hoe ik schrijven inzet in mijn ochtendroutine. Voor mij werkt dit goed op dit moment. Het kan op heel veel manieren en het is de kunst om de manier te vinden die het beste bij jou past.

Wat zou mijn dag geweldig maken?

Als je in de ochtend schrijft, dan kun je alvast de dag doornemen door te visualiseren. Je schrijft de zaken op waar je je op verheugd. Dat kan van alles zijn en met het schrijven roep je al een bepaald gevoel op waar je de dag mee start. Dit is een voorbeeld van mijzelf van vandaag:   

 1. Ochtendroutine: glas lauw water, mediteren, kop thee, schrijven
 2. Wandelen
 3. Ontbijt
 4. Blogs schrijven (waaronder deze) en posten

Affirmaties

Een affirmatie is een gedachte die je door herhaling steeds meer gaat geloven. Het is een positief zinnetje dat je zo goed in je hoofd opneemt dat die zich door herhaling in je leven gaat manifesteren. Door de gedachte regelmatig in je hoofd te herhalen, bevestig je de inhoudelijke boodschap en bekrachtig je de uitwerking daarvan op je leven of wereldbeeld.

Affirmaties van mijzelf zijn nu:

 • It feels good to be lost in the right direction
 • Ik leer van mijn fouten
 • Ik beweeg elke dag
 • ik mediteer elke dag
 • Ik vraag hulp als ik er niet uit kom

Wat had mijn dag beter kunnen maken?

Ook al was het een goede dag, wat had ik kunnen doen om de dag nog beter te maken? Hou dit bij jezelf en binnen je cirkel van invloed. Voor mij zou dit vandaag kunnen zijn: 

 • eerder op staan 

Soms vind ik het te gezellig met Marloes in de ochtend om te keuvelen in bed en allerlei zaken te bespreken. 

Dankbaarheid

Bij dankbaarheid wordt er vaak deze fout gemaakt: we zijn dankbaar voor iets wat in de toekomst ligt. Voor iets dat nog moet plaatsvinden. Bijvoorbeeld: ik ben dankbaar als ik dat diploma heb gehaald. Of ik ben dankbaar als ik de presentatie die ik ga geven goed doe. Of ik ben dankbaar als ik die onderhandeling goed heb gedaan. Op deze manier ben je altijd met de toekomst bezig en niet met het hier en nu. Het is de kunst om dankbaar te zijn voor iets wat je al hebt behaald of hebt beleefd. Hoe doe je dat dan?

Haal de situatie waar je dankbaar voor bent weer helemaal terug met alles wat erbij hoort. Het gevoel dat je had en gebruik al je zintuigen hierbij: wat hoorde je, hoe zag het eruit, etc. En vanuit dat gevoel schrijf je dit punt van dankbaarheid op. Het is gebleken uit onderzoek dat je zo jezelf positief kunt herprogrammeren. Ik schrijf zelf vaak 3 punten op waar ik dankbaar voor ben en bespreek dit regelmatig met Marloes. Zij doet dit ook en zo ontstaat er een super positive vibe. Dankbaarheid kan over van alles gaan: van geboorte van een kind tot aan een lekkere kop koffie. Dit werkt het beste als je dit in de avond doet, maar het kan ook in de ochtend. Voor nu heb ik nog niets ingevuld (het is nu 14.43 uur bij het schrijven). 

Een voorbeeld zou kunnen zijn:

 1. De wandeling van vanochtend door de sneeuw.
 2. Het voltooien van de blog deel 1 en het plaatsen op de website ervan. 
 3. Geluncht met mijn ouders en mijn zus.

Pitstop

Tijdens de Pitstop krijg je ruim de tijd om te schrijven. Je kunt zelf bepalen wanneer je schrijft: alles heeft voor- of nadelen. In deze blog heb ik het schrijven en het (her)lezen ervan besproken. Wat het is en wat je ermee kunt doen. Je kunt zelf de inhoud en de onderdelen bepalen. Het thema dankbaarheid dat ik hierboven kort heb aangestipt, komt ook terug in de volgende blog die over mediteren gaat.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *